Posts

Giveaway Road to 8 Million Pageview

Image
Assalamualaikum,
Biasa kalau tiada idea nak menulis apa, kita join lah blogger yang buat giveaway. Selain boleh berkenalan dengan blogger-blogger lain, boleh juga tambah bilangan posting. Jadi, ada yang berminat nak turut serta dalam giveaway ni? ikut langkah-langkah dibawah: Cara menyertai “Giveaway :: Road to 8 million pageview” 1) Wajib follow blog ini www.ceriteraibu.com 2) Wajib follow IG : afdilah17 dan gajet_ibu_moden 3) Wajib like/follow facebook : norafdilahlias , ceriteraibudotcom & GajetIbuModen 4) Buat 1 entry bertajuk “Giveaway Road to 8 Million Pageview” dan backlink kan banner ke entry tuan empunya blog.
Mudah sahaja cara penyertaan. Harap-harap boleh lah dapat hadiah menarik. Tak dapat hadiah tapi terpilih untuk bloglist pun jadi lah.
Jadi tunggu apa lagi? Tak kan nak tengok je orang lain join giveaway ni? Joms join sama memeriahkan lagi giveaway ni. Klik banner atau klik sini.
Until Next Post, Adios!

Tolerating or Accepting?

Image
Assalamualaikum,

To be honest, I never really want to talk about this topic, but it is such an inevitable issue in this country. As we all know, Malaysia is one of the nation that has been bestowed with diverse and multiracial community. Beside the three major races (Malay, Chinese, Indian), we have multiples ethnic across Malaysia such as Kadhazan, Dayak, and Iban. We all have live together in harmony and prosperous for over 60 years. Whether it is true or not that we are all living in harmony, maybe on the surface only. That is what Malaysian is trying to prove to the rest of the world that multiracial country can live in harmony, at least. So the real question now, are we all really accepting one another or just tolerating with one another for decades?
What is the Difference?The thing is, we all can claim that we accept one another. The Malay can get along with the Chinese and Indian, The Sabahan and Sarawakian can be friend with the Peninsular. We all can claim that we are good to e…

Berjalan ke Bangkok Sampai Patah Pinggang.

Image
Assalamualaikum,

Rasanya macam dah lama tak menulis. Disebabkan kesibukan peralihan kehidupan sampai tak ada masa nak duduk depan laptop dan merencanakan sesuatu. Jadi kali ini saya akan kongsikan pengalaman saya melancong ke Bangkok, Thailand sebulan yang lepas sampai patah pinggang! Sebenarnya bukan patah pinggang betul-betul pun. Cuma perjalanan yang sangat jauh tu sampai rasa nak patah pinggang ni.

Bermula PerjalananTrip ni adalah trip ke Bangkok melalui jalan darat. Yes, jalan darat. Jadi siapa yang tahu bertapa jauhnya Bangkok dari boarder Malaysia akan faham kenapa saya cakap sampai patah pinggang. Trip ni adalah selama 4 hari 4 malam dengan menaiki Van. Bermula perjalanan ke Bangkok adalah pada waktu malam hari pertama di mana semua diminta berkumpul di sempadan Malaysia (Bukit Kayu Hitam). Kami bertolak lebih kurang jam 12 tengah malam (waktu Malaysia) ke daerah Hua Hin. Nak direct ke Bangkok memang tak lepas sebab perjalan ke daerah Hua Hin pun makan masa 11-12 jam. Pemandu so…

Bless in Mistake

Image
Assalamualaikum,

As ordinary person, with an ordinary background, I see that this life is a place of struggle. A place where I have to make choices, and each choices lead me to another choices. It's quite difficult because a wrong choice could lead me into places I would not want to and never imagine of. Once in a while, there will come a time where I had to make decision that will negatively or positively impact me. To be honest, I have no idea whether my choice is the right one or not. I could make my own judgement, but to say it's the right decision to be made, only time can tell.
We often see people on social media share about their life’s problem. From home, to workplace, and to their love life. Everyone has their own problem. Then we as netizen often make our judgement on them. We could be wrong, we could be right. But the truth is, we never really know whether it is right or wrong. But most of the time, we throw a negative remark on them.
Normally, we will associate a mist…

Giveaway PantangPlus.com Di Mialiana.com

Image
PantangPlus.com – Pakej berpantang selepas bersalin
Baca kisah benar ini dulu, dari pengasas PantangPlus, Puan Zamzana Mohd Arifin:
Semasa berpantang anak pertama, ada seorang makcik tukang urut selepas bersalin ini, mengurut belakang saya dengan kaki dia. Tiba-tiba, dia tergelincir sebab berminyak. Dipendekkan cerita, tulang belakang saya hampir retak. Saya terpaksa buat ‘check-up’ dengan doktor pakar selama 6 bulan.

Kini, boleh ‘booking online
Antara sebab PantangPlus diwujudkan, saya tidak mahu orang lain merasai keperitan berpantang kerana salah pilihtukang urut wanita. Di PantangPlus, semua bidan atau tukang urut selepas bersalin kami disaring terlebih dahulu, terlatih, berpengalaman dan mempunyai sijil. Paling penting, semuanya orang tempatan.

Di PantangPlus juga, pakej berpantang kami lengkap, termasuk penjagaan ibu, penjagaan bayi dan makanan pantang. ‘Confinement lady’ akan menjaga dengan penuh kasih sayang. Boleh lihat senarai penuh servis di laman web kami.
Pelanggan dari …

Sedap Ke Makan Itik??

Image
Assalamualaikum,

Hari ini saya nak buat ulasan satu kedai makan yang best (personally, super best!) di area Kajang. Nama kedai tersebut adalah Mastar Itik Salai bertempat di Medan Selera Adikku, Sungai Ramal Dalam, Kampung Sungai Ramal, Kajang, Selangor. Sebenarnya dah lama dengar nama kedai ni disebut-sebut di media sosial. Dah viral di twitter dan dah banyak video review di YouTube. Cuma baru minggu lepas berkesempatan pergi dan cuba sendiri masakan di situ. Walaupun dah viral, saya tetap nak mengulas sikit sebab kedai ni sememangnya layak untuk mendapat publisiti yang baik.
Menu Makanan Ringkas Tapi SedapAntara menu yang boleh didapati di situ adalah seperti itik, ayam, daging dan juga ikan keli yang disalai dan dimasak lemak cili api. Tak lupa juga ulam-ulaman segar yang direbus, tempe goreng serta ikan masin dan kuah pencicah. Memang menu makan tengahari yang ringkas, namun sedap memenuhi selera. Apa yang mengujakan lidah dan selera saya di situ adalah rasa kuah masak lemak cili a…

Movie Review: Glass

Image
Assalamualaikum,

Hujung minggu lepas saya berkesempatan menonton filem Glass arahan M. Night Shyamalan. Agak lambat juga lah untuk menulis review filem ni memandangkan ia sudah mula ditayangkan sejak 18 Januari yang lalu. Tapi boleh lah nak ulas sikit filem ni sebab pengarah filemnya merupakan seorang pengarah yang bukan calang-calang dalam dunia perfileman.

Sedikit latar belakang tentang filem ni. Cerita Glass merupakan filem yang menggabungkan watak dari filem Unbreakable (2000) dan juga Split (2017). Jadi boleh dikatakan si Shyamalan amik masa sampai 19 tahun untuk hasilkan filem Glass.

Kalau siapa yang pernah tengok filem Split mesti tahu watak Kevin Wendell Crumb lakonan James McAvoy yang mempunyai terlalu banyak personaliti dan salah satu personaliti tu dinamakan The Beast. Personaliti The Beast digambarkan mempunyai kekuatan melebihi manusia biasa.

Dua lagi watak adalah melalui filem Unbreakable, David Dunn lakonan Bruce Willis yang dikisahkan mempunyai ketahanan badan yang kuat (…