Thursday, September 25, 2014

Tanda-tanda Rezeki Diberkati



Salamuaalaikum

Rezeki ni boleh di umpamakan macam oxygen untuk kita terus hidup. Tanpa rezeki tak termampulah kita untuk meneruskan kehidupan kita. Tapi rezeki yang macam mana dapat menjamin kesejahteraan hidup kita. As a muslim, of course lah i will say rezeki yang datang nya dari Allah dengan keberkatan-Nya. Tapi orang bukan islam kaya je even tidak bertuhankan Tuhan orang islam. Macam mana tu? Secara religious-nya, rezeki tidak kira haram atau halal semua datangnya dari Allah, tapi yang membezakan semua rezeki ini adalah keberkatan yang terkandung di dalamnya.

Ok persoalannya sekarang macam mana nak tahu rezeki kita tu diberkati ataupun tidak. Kadang2 mungkin kita rasa rezeki kita tu diberkati sebab kita rasa semakin senang dan ada kalanya pulak kita rasa macam tak ada keberkatan sebab kita makin susah. Pertama sekali kita kena tahu ada kala Tuhan uji kita untuk menaikkan martabat atau darjat seperti para2 rasul dan nabi yang telah diuji, dan ada kala Tuhan uji kita sebagai munasabah diri. Dan kadang2 kesenangan yang kita ada sekarang ni juga tak lain tak bukan hanya sebagai ujian untuk melihat samada kita semakin dekat dengan Tuhan atau sebaliknya. Ok yang kedua, ada 7 tanda yang rezeki kita ini benar2 diberkati. Yang 7 itu adalah seperti berikut:


1) Kita akan sentiasa rasa cukup dengan apa yang kita ada. Dan kadang2 tu kita rasa macam lebih dari cukup. Ni salah satu petanda sebab orang yang dapat rezeki tanpa keberkatan akan rasa sentiasa dalam kekurangan dan tidak puas dengan apa yang dia ada. Contohnya bila dapat duit, duit tu rasa sekejap je habis. tapi kalau duit tu ada keberkatan, boleh cukup belanja sebulan dan boleh sampai tahap cukup buat simpanan.

2) Bila perilaku atau keadaan dalam keluarga dilihat stabil atau bahagia, ia boleh dikatakan yang rezeki keluarga itu ada keberkatan. Punca permasalahan dalam keluarga kadang2 boleh dilihat kembali pada akarnya, iaitu punca mendapatkan nafkah keluarga. Rasanya tidak perlu mengulas panjang pasal ni sebab it's generally known by the muslims.

3) Apabila kita terasa mudah untuk menjaga solat dan juga melakukan amal ibadah yang lain, maka boleh lah dikatakan yang rezeki yang kita peroleh itu diberkati. Lagi2 kalau kita diberi peluang melakukan ibadah umrah atau haji. Boleh jadi kenapa kita susah sangat nak solat sebab rezeki kita tak diberkati.

4) Lagi satu positive impact bila rezeki kita diberkati ialah bila orang sekeliling kita suka dekat kita atau senang dengan presence kita. Benda ni boleh dilihat bila kita bersama rakan2 atau ahli keluarga yang lain. Tapi kalau hang punya perangai pun tak betul, tak jadi apa juga lah.

5) Seterusnya ialah apabila anak2 cemerlang dalam pelajarannya. Yang ni untuk ibubapa kat rumah lah. Sebab tu pentingnya mencari rezeki yang halal yang diberkati sebab duit yang kita guna buat beli makanan dan barang2 untuk anak2 tu semua effect mental anak2.

6) Kalau rumah kita orang rajin ziarah, tu maknanya rezeki kita ada keberkatan. bila orang dah rajin datang ziarah kita, kadang2 tu ada lah rezeki lain yang datang tanpa diduga.

7) Dan yang terakhir sekali adalah yang paling crucial which is bila doa kita senang termakbul. Sebab nabi pernah cakap doa yang tak dimakbulkan antara doa orang yang makan dari rezeki yang haram.


Maka itulah petanda2 rezeki orang yang mempunyai keberkatan. Tapi kita sering terlupa yang rezeki di ada bermacam jenis, bukan sekadar tertumpu pada harta semata. Kalau kita terasa masa kita sentiasa cukup walaupun banyak kerja yang perlu disiapkan, rezeki lah tu. Bila bangun pagi dapat menunaikan solat subuh, rezeki lah tu dapat berkomunikasi dengan Allah sebaik terjaga dari tidur. Bila terasa lapar tapi hanya mampu makan biskut je dan terus rasa kenyang, rezeki lah tu. Dalam apa pun yang kita dapat di dunia ini, semua tu tak lain tak bukan adalah rezeki dari Allah. seperti yang terdapat didalam ayat al-Quran, surah At-Talaq ayat 2-3:

"Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, Maka Allah akan menunjukkan kepadanya jalan keluar dari kesusahan. dan diberikanNya rezeki dari jalan yang tidak disangka-sangka, dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah mencukupkan keperluannya"

Baru2 ni saya ada berborak dengan seorang pakcik penjual aiskrim. Dia ada cakap yang rezeki ni asal ada usaha kita akan dapat dan yang paling penting rezeki tu mestilah dari sumber yang halal. Allah yang Maha memberi dan Dia juga lah yang Maha menarik semua rezeki. semoga nukilan ringkas ini dapat memberi manfaat. salamuaalaikum. 

Sunday, August 31, 2014

Merdeka!




Sempena sambutan kemerdekaan yg ke-57 ni, meh saya belanja satu puisi. Saja2 lah amik semangat kemerdekaan. Mungkin dah sampai masa untuk fahami erti sebenar sebuah negara merdeka, menghargai perjuangan generasi terdahulu. Kemerdekaan kita ada lah tanggungjawab kita bersama. Reflect on yesterday, live for today, hope for tomorrow. Di sini lahirnya sebuah cinta.  Selamat hari merdeka yg ke-57 buat seluruh rakyat malaysia.


Merdeka anak muda

Merdeka
Satu kata yang punya berjuta makna
Terdapat definisi yang berbeza
Menjadi simbol buat kita

Dididik sejak kecil lagi
Wajib mengingati tarikh penting ini
Hari yang sepatutnya dihayati dan diamati
Tapi cuma sekadar hari menikmati cuti

Acuh tak acuh sahaja anak muda
Mengubah 'status' di dunia maya
Menjadi medan bukti kewibawaan
Tapi sekadar kata tanpa pengisian

Anak muda
Generasi peneraju bangsa merdeka
Bangkit dan majulah
Jangan masih lena dibuai mimpi indah

Thursday, August 28, 2014

Kursus Pra-perkahwinan Islam La Belle Vie



Sudah mahu berumah tangga? tapi masih belum menghadirkan diri ke kursus pra-perkahwinan? saya ada penyelesaiannyaaaaa.

Mari-mari pakat ramai-ramai siapa yang sudah ada planning nak kahwin tapi masih belum buat kursus perkahwinan boleh lah berdaftar di bawah pengurusan kursus pra-perkahwinan la belle vie.

Apa yg istimewa?

Setiap seorang yang berdaftar layak mendapat VOUCHER dan akan menerima FREE GIFT dari kami. Selain dari harga yang standard, kami juga menyediakan makanan waktu breakfast, lunch dan juga hi tea.

Untuk butiran lanjut boleh call/wtsapp saya di number 0177872116. Apa tunggu lagi? handphone di tangan, dail saja number saya dan ketahui butiran lanjut. Daftar terus lagi baik!

Klik banner untuk ke laman sesawang kami :)

Sunday, August 17, 2014

Social media and us



Assalamualaikum.

Before I start, I would like to make some dua' to all the Palestinian, my dearest Palestinian, even though we never meet and never really know each other, I pray to Allah, to our Lord that all the Palestinians will be save from the Zionist's raid and may Allah please protect them because I can literally feel their misery from here. This may not be the best dua', but it's sincere from my heart. Amin.

Setiap dari kita dilahirkan dengan pandangan yang berbeza. semua orang ada opinion masing-masing. Tak kira budak sekolah atau pun pegawai kerajaan, setiap pandangan ada nilainya. Kadang-kadang pandangan budak sekolah jauh lebih matang dari orang yang sudah bekerjaya. Tapi kasihan disebabkan faktor umur, orang muda jarang di ambil dengar. mungkin sudah terlalu biasa dengan adat 'siapa lebih makan garam dahulu'.

Sudah tentu si muda yang dengan semangat berkobar-kobar mahu pandangan dia didengar oleh semua orang. Maka bertimbun-timbunlah 'post' dalam laman sosial seperti facebook, twitter, blog dan seumpama dengannya. Ini sebahagian dari freedom of speech. Yes semua orang berhak untuk cakap apa sahaja dalam web baik positive mahupun negative. Nak bagi nasihat? silakan. Nak memaki? silakan. Nak berda'wah? digalakkan. But try to bear this in mind. Every action, word and speech has it consequences. Feel free to give opinion and also feel free to get critics from others. If you got bashed for what you said or did, try not to 'melenting'. It's like give and take. You give something and you get something in return. Fair enough right?

Saya amatlah mengkagumi mereka yang petah dan bijak bercakap mengenai isu-isu semasa. Isu mengenai politik semasa, dunia semasa, mahu pun hiburan semasa. Saya sebagai pembaca turut mendapat sedikit tempias atau sentap daripada hujah-hujah yang bernas disamping mendapat info-info terkini yang kadang-kadang saya sendiri tidak tahu.

Melontarkan pandangan dalam media sosial merupakan satu perkara yang baik. Dengan peningkatan jumlah manusia di dunia dan peningkatan jumlah masalah di dunia, media sosial menjadi satu wadah atau medium untuk berkongsi apa sahaja. Kita perlu cakna dengan isu-isu semasa dan cara paling mudah untuk mendapatkan semua info adalah melalui facebook, twitter, blog dan seumpama dengannya.

Tetapi sebagai pengguna yang waras, tidak perlu lah post atau update unsur-unsur negative yang tiada manfaat kepada pengguna lain. Kita perlu peka dan gunakan kepekaan itu untuk terus berkongsi maklumat dan melontarkan pandangan secara bijak dalam laman sosial. Kebergantungan kita terhadap media arus perdana harus diseimbangkan dengan kebergantungan kita terhadap media sosial. Kita tidak sepatutnya menggunakan satu medium sahaja. Yang afdal kita gunakan kedua-duanya.

To conclude, let us help each other to 'update' something that will benefit the society. because we are the society of social media and it is part of our life now. it's not that hard right?

#SaveGaza #FreePalastine

Saturday, February 8, 2014

Kesederhanaan itu hijab




Salamualaikum

Hijab ni boleh dilihat sebagai satu kewajipan terhadap perempuan dan juga lelaki. Tapi kebanyakan kita nampak hijab ni khas untuk kalangan perempuan sahaja. Mungkin dah terbiasa dengan budaya pemakaian tudung yg dikaitkan dengan kaum hawa. So kita kena ubah mind set yg hijab ni untuk kaum adam juga.

Hijab ni sebenarnya bukan tertumpu pada pemakaian semata-mata. Dari segi percakapan, pergaulan pun boleh dikategorikan sebagai hijab. Kalau kita lihat trend skarang, ramai dah kaum hawa berhijrah mengenakan hijab di atas kepala. Perkara ni bagus sekaligus memberi kesedaran kepada wanita lain terhadap peranan menutup kepala dengan berhijab. Tapi sayangnya hijab tu hanya dikenakan pada kepala sahaja. Macam mana pula dengan anggota badan? Maybe ramai yg sedar and ramai yg tak sedar, yang kadang2 even dieorg mengenakan hijab di kepala tapi mereka masih mengenakan pakaian yg ketat sehingga menampakkan susuk tubuh. Perkara macam ni mungkin dianggap remeh temeh, tapi kesalahan tu akan datang dekat kita balik sebab tak faham context hijab itu sendiri. 

Bila saya scroll2 timeline ig, saya ternampak ramai model hijab. Mereka memperagakan fesyen hijab terkini, which is good. Boleh lah menggalakkan kaum hawa utk beli tudung. Tapi lepas tu saya perhatikan model tu, buat saya terfikir kejap. Soalan pertama yg muncul dalam fikiran saya ialah di mana kesederhanaan dalam pemakaian hijab? saya nampak muka si model penuh dengan make-up. I'm not against the make-up thing. Tapi nampak mcm terlalu banyak. Di tambah dengan pakaian yg menonjol-nonjol. That was the only question that I could think. Where is the modesty?

Saya tidak kata salah untuk memperagakan fesyen terbaru ni semua. Tidak salah juga nak berfesyen ni semua. Saya pun bukan lah hebat sangat bab2 fesyen ni. Saya pun suka juga tengok kaum hawa yg pakai lawa2 ayu2. Tapi kalau mampu, like seriously kalau mampu, cuba kurangkan benda yang tak sepatutnya di tunjuk kan pada public. Secara jujurnya lelaki suka perempuan yg pakaiannya sederhana tapi masih nampak trendy. Cuba letakkan modesty as priority instead of fashion. 

Pergi mana2 laman sosial, semua sibuk nak hentam kaum hawa pasal tak jaga aurat. Lelaki pun apa kurangnya. Keluar bersiar-siar dekat taman/shopping complex/pasar malam dengan mengenakan seluar pendek yg atas paras lutut tu. Yes, memang nampak sempoi lelaki berseluar pendek ni. Tapi bro, aurat tetap aurat bro. Kalau yang kanak2 tu tak apa lah nak pakai seluar pendek ke, tak ada seluar langsung ke, Tapi lu dah tua bro. Maybe pasal seluar pendek ni isu lama, tapi ramai je lagi yg anggap benda ni remeh. Yang berseluar ketat sendat pun sama juga. Nampak susuk kaki lu bro. Boleh dikatakan pemakaian terhadap lelaki ni jarang di jadikan isu. Maybe sebab kita terlalu fokus dekat kaum hawa Kot.

Mungkin benda ni nampak mcm benda biasa, tapi benda ni boleh dilihat sebagai sebahagian asas menjadi seorang muslim/muslimah yang baik. Lebih elok kalau kita bersederhana dalam semua perkara. Baik dari segi pemakaian mahupun pergaulan. Saya ni pun bukannya sempurna sangat hijabnya. Masih ada yang perlu diperkemaskan. Tapi itu lah manusia, mana pernah sempurna. Yang penting kita cuba ubah menjadi yg lebih baik. Biar perlahan-lahan sebab Allah nampak niat kita dan usaha kita. InshaAllah