Thursday, March 21, 2013

solat istikharah

assalamualaikum.

Solat istikharah adalah salah satu cara untuk kita meminta petunjuk dari Allah (s.w.t). Perkataan istikharah sendiri membawa maksud 'untuk mencari apa yang terbaik dari tuhan'. Konsep solat ini sangat mudah. Kita cuma perlu solat dua raka'at dan berdoa meminta petunjuk dari Allah. Tetapi solat ini bukannya seperti magic ball yang kita selalu main dekat Toy R Us tu. Ramai orang keliru dan gunakan solat ini seperti magic ball. Solat ini bukan bertujuan untuk meminta jawapan tetapi petunjuk dalam membuat keputusan. Selalunya orang akan lakukan solat ini ketika dalam proses membuat keputusan. People need extra confident to make a decision.

Ada 3 peringkat decision making.

1. Menggunakan akal dan berfikir dalam membuat sesuatu keputusan. Cuba sedaya upaya untuk memilih pilihan yang terbaik. Pilihan terbaik adalah pilihan yang tidak melanggar Shari'ah islam. Try to narrow down your option. 

2. Meminta nasihat (istiharah) daripada mereka yang pakar. Contoh kalau nak beli kereta kita akan berjumpa dengan pengedar kereta kan? Minta nasihat daripada orang yang lebih berpengalaman.

3. Adalah istikharah itu sendiri. Kita mungkin sudah membuat keputusan tetapi kita perlukan extra confident dengan pilihan kita. 

Cara hendak mengerjakan solat ini mudah sangat. Sama macam solat-solat yang lain, kita perlu berpakaian kemas dan dalam keadaan yang bersih, niat dan solat seperti biasa. Tidak perlu ada bacaan surah yang specific. Tidak kisah surah apa pun boleh dibaca. 

Dan sebagai clarity, Tidak perlu bangun tengah malam untuk mengerjakan solat ini.

Solat ini boleh dikerjakan bila-bila masa sahaja. Tetapi perlu di ingat, ada waktu larangan untuk solat ini. sama juga seperti waktu-waktu solat yang lain. Solat dilarang ketika :-

- Matahari sedang terbit.
- Matahari berada pada puncak.
- Matahari sedang terbenam.

Prosedur solat istikharah.

1. Solat sunat 2 raka'at 
2. Bacaan seperti solat-solat yang lain. No extra surah should be recited.
3. Dan bahagian yang paling penting adalah membaca doa solat istikharah.

Majoriti ahli ulama setuju doa solat istikharah dibaca selepas selesai solat. Bacaan doa ini harus dibaca dalam bahasa arab. Tidak boleh dibaca dalam bahasa selain dari arab. Tidak boleh hanya membaca terjemahannya sahaja. Kalau tidak ingat doa ini boleh print atau tulis dekat kertas dan baca. 

Tetapi macam mana kalau ada yang tidak boleh membaca langsung dalam bahasa arab? Dalam kes ini ada kelonggaran. Dibolehkan membaca terjemahannya. Tetapi dalam masa yang sama perlu lah membaiki diri mempelajari tulisan al-Quran.

Tidak perlu membuat doa tambahan sebab doa istikharah itu sendiri sudah memberi atau mengandungi makna yang sempurna bagi kita yang ingin meminta pentujuk-Nya.

Hasil daripada solat istikarah.

Selepas melakukan solat ini kita akan mendapat kejelasan dan keyakinan untuk meneruskan pilihan atau keputusan kita. Tetapi apa yang pasti hasil solat ini bukan lah seperti, secara tiba-tiba kita terjaga tengah malam dan mendapat 3D vision tentang apa yang perlu kita lakukan. Begitu juga dengan mimpi. Jangan bergantung terhadap mimpi seolah-olah dari mimpi kita dapat jawapan. But if you have a dream that inspire or motivate you, then alhamdulillah. Don't rely to much into it cause you are not suppose to. The outcome is nothing out from this world. Kalau keputusan kita betul, kita akan rasa yakin dan kalau keputusan kita tak betul atau salah, kita mungkin akan rasa kurang senang dengan keputusan tersebut. 

Macam mana kalau masih tak yakin dengan keputusan yang dibuat? Simple je. Do it again and again and again, sampai lah kita rasa yakin dengan keputusan kita. 

Lagi satu, tidak boleh meminta pertolongan orang lain untuk melakukan solat ini. Ianya solat secara individu. You want to seek a help from Allah, why you ask someone else to seek it for you? Jangan kerana kita tidak beribadah dengan cukup atau rasa jauh dengan Allah atau rasa diri ini kurang beriman, kita jadikan ia sebagai alasan untuk meminta pertolongan orang yang lebih beriman melakukan solat ini untuk kita. Do it yourself cause Allah knows what is in your heart.

Inshaallah, setakat ini sahaja yang saya boleh kongsi. Segala penerangan saya di ambil di sini. Saya cuma permudahkan lagi. Tapi saya sarankan kalian tonton video tersebut. Apa yang saya tulis disini hanya 1/3 sahaja dari video tersebut. Wallahualam.


Niat solat Iistikharah
Sahaja aku solat sunat Istikharah dua rakaat kerana Allah Taala

Doa sesudah solat istikharah.









Wednesday, March 6, 2013

My promises to Malaysia.



I have lived in Malaysia almost 20 years. I have travelled all around peninsular Malaysia. Didn't have the opportunity to go to Sabah and Sarawak, but inshaallah I'll visit those two states. I have spent most of my time observe the Malaysian. We have different religions and races, but still manage to live together. What is my reason for not to be thankful living in this country?




These are my promises to Malaysia.

1. I promise to protect the safety and integration of Malaysia.

2. I promise to think (wisely) before I critics the authority.

3. I promise not to be a traitor to this nation.

4. I promise not to be 'sampah masyarakat'

5. Lastly and the most important thing,  I promise to put aside my political view if it means for the safety of Malaysia.

so what is your promises?

Seperti yang anda tahu, negara kita baru sahaja dikejutkan dengan serangan pengganas kesultanan Sulu yang cuba merampas Lahad Datu dari Malaysia. If you want to know more about this issue, Google it up. Saya tidak mahu mengulas panjang tentang perkara ini. Sebagai seorang rakyat Malaysia, saya rasa amat simpati dan turut bersedih ke atas wira negara kita yang terkorban. Mereka adalah wira negara kita. 



Al-fatihah kepada mereka yang gugur. InshaAllah pengorbanan mereka ini dikira sebagai shahid. Amin. 

Sunday, March 3, 2013

Movie review: Beautiful Creatures





Cerita ini mengisahkan seorang pemuda yang jatuh cinta dengan seorang gadis misteri. Gadis ini dianggap sebagai pemuja devil kerana mempunyai kuasa mistik. Kuasa itu memang diwarisi oleh keturunan si gadis itu. Mereka ni lebih kurang macam ahli sihir. Permulaan cerita ini sahaja sudah berjaya menarik perhatian aku.

Mungkin aku boleh berkongsi sedikit jalan cerita ini.

Si pemuda yang merasakan dirinya terperangkap ditempat yang sama merasa bosan dengan kehidupan seharian yang dilaluinya. Dia sering kali terfikir untuk pergi jauh dari kawasan halamannya. Ini kerana kawasan halamannya itu dikawal ketat oleh gereja. Terdapat 12 gereja disitu dan cuma sebuah library sahaja. Dan banyak buku yang diharamkan oleh pihak gereja kerana kuatir buku-buku tersebut akan merosakkan pemikiran penduduk disitu.

Bagaimana si pemuda bertemu si gadis?

Seperti pelajar yang lain, mereka berkenalan di sekolah semasa si gadis baru sahaja mendaftarkan diri ke sekolah tersebut. Selepas berlaku satu insiden, dari situ lah episod perkenalan dan percintaan mereka bermula. insiden apa yang berlaku? Tengok lah kalau nak tahu.

Kisah cinta dieorang agak complicated sebab mereka berdua datang dari dua dunia yang berbeza.

I highly recommend you guys to watch this movie. Better love story than twilight. Aku jamin hang mesti meleleh ayaq mata.

Genre: Drama, Fantasy, Romance.