Thursday, December 19, 2013

Come and go

Some says "people come and go". Yes indeed they do. I realize how true that statement is. I saw some good movies and dramas where people met each other and for some reason they didn't stay forever. That is everyone's fears, don't denied it. We cannot force someone to stay with us if they don't want to. We could ask, but not to force. There will come a day where we couldn't do anything except to watch that someone 'go'. It's not our choice. It's just how it meant to be. 

Yes, There is no easy way to watch people just come and just walk away from your life. But a life is life. It will never pleased you with your own way. I'm not sure about tomorrow, but We ain't blind about today. Whatever we do, not many people are pleased with us. We try our hard just to pleased them, but none of it matter. Sometimes we had to be selfish huh? Just to ensure that our guard is on, because what is within us, is fragile. But if we fail to put our guard, then what? Let it bleeds and let times heal. If we can let them in, we can let them out. 

Allah doesn't want us to be attached, too much with this dunya. Look what happen when you are too attached with this dunya, you depend too much on it, where you are not supposed to. Your eyes are too blind to see the flaws around you. Your ears are too deaf to hear the lies around you. Wake up wake up cause Allah want you to open your hand. You might got something much more better if you show your patience. Whatever happened today is just, like taking a quiz. A simple quiz, that make you aware and prepare for tomorrow. The dunya is just a test from Allah, and if you cannot bear with it, no one can help you except from Allah alone. 

We cannot have everything we wanted. It doesn't work that way. We can only make dua' that is favourable to us and ask what is the best for us. Ask anything that you think is best for you. If you got what you asked, then it is the very best for you, and vice versa. Don't expect too much from the dunya because it is not a promissing land. And when the 'come and go' make a visit, you already know what to expect.

Salamualaikum.


Monday, July 8, 2013

Ramadhan datang lagi



Salamualaikum.

Agak lama tak menulis. Bukan sebab busy cuma malas nak menaip. Sekejap rasanya tahun 2013 ni. Tup tup dah bulan 7. Dah nak puasa dah pun. Alang2 dah nak masuk bulan Ramadhan al-mubarak ni, nak imbas sikit lah puasa zaman kecil2 dulu.

Masih ingat lagi masa umur 8 tahun puasa sebab nak duit. Mak cakap satu hari puasa dapat seringgit. So bila dah lepas satu hari tu tahan lapar, lepas buka dapat duit. Kalau puasa setengah hari pun dapat duit juga. Tapi setengah lah. Dapat 50sen puasa setengah hari. Biasa lah kita masa kecil2 mana nak tahu puasa ni untuk apa. yg kita tahu tahan lapar dan dahaga je. Kalau mandi lama sikit dalam bilik air nnt kena tuduh 'sambil menyelam minum air'. Tapi tak lah, aku tak pernah buat masa mandi minum air. Tapi buka peti ais minum air sirap pernah lah buat masa bulan puasa. Yelah kita kanak2 mana nak tahan dahaga. Rasanya paling dasyat aku pernah buat minum air masa bulan puasa jelah. makan tak pernah. Sebab masa kecil2 dulu aku fikir kalau minum dosa pun kecil je. Kalau makan berdosa besar. Biasa lah zaman tak faham agama tu apa lagi.

Sekarang dah besar. Malu lah kalau masih ada niat nak ponteng puasa. Kalau ponteng dengan sebab yg tak dapat dielak kan tak apa lah. Ini baru lupa sahur dah nak ponteng. Kena beringat lah kita ni puasa bukan suka suka saja saja tahan lapar dahaga. Inikan sebahagian daripada tuntutan agama kita. Bulan puasa ni lah bulan nak kumpul pahala sebanyak mungkin. Rajin2 kan diri baca al-Quran, pergi masjid selalu. The month of ramadhan is the month to purify our inner self.

Nampaknya ramai yg dah tak sabar nak berpuasa tahun ni. Bukan tak sabar nak puasa tapi tak sabar nak shopping baju raya. ini mmg common. Nnt masa berbuka tu ingat-ingat lah yg perut kita ni ada limit. Jangan lah nak borong sangat makanan dekat baazar tu. Syaitan kena ikat tapi nafsu masih berkeliaran. Kita lebih elok bersederhana je. InshaAllah ramadhan kali ini akan lebih diberkati dan memberi rahmat kepada kita semua. Selamat berpuasa :)

Puasa jangan tak puasa.

Salamualaikum.

Thursday, March 21, 2013

solat istikharah

assalamualaikum.

Solat istikharah adalah salah satu cara untuk kita meminta petunjuk dari Allah (s.w.t). Perkataan istikharah sendiri membawa maksud 'untuk mencari apa yang terbaik dari tuhan'. Konsep solat ini sangat mudah. Kita cuma perlu solat dua raka'at dan berdoa meminta petunjuk dari Allah. Tetapi solat ini bukannya seperti magic ball yang kita selalu main dekat Toy R Us tu. Ramai orang keliru dan gunakan solat ini seperti magic ball. Solat ini bukan bertujuan untuk meminta jawapan tetapi petunjuk dalam membuat keputusan. Selalunya orang akan lakukan solat ini ketika dalam proses membuat keputusan. People need extra confident to make a decision.

Ada 3 peringkat decision making.

1. Menggunakan akal dan berfikir dalam membuat sesuatu keputusan. Cuba sedaya upaya untuk memilih pilihan yang terbaik. Pilihan terbaik adalah pilihan yang tidak melanggar Shari'ah islam. Try to narrow down your option. 

2. Meminta nasihat (istiharah) daripada mereka yang pakar. Contoh kalau nak beli kereta kita akan berjumpa dengan pengedar kereta kan? Minta nasihat daripada orang yang lebih berpengalaman.

3. Adalah istikharah itu sendiri. Kita mungkin sudah membuat keputusan tetapi kita perlukan extra confident dengan pilihan kita. 

Cara hendak mengerjakan solat ini mudah sangat. Sama macam solat-solat yang lain, kita perlu berpakaian kemas dan dalam keadaan yang bersih, niat dan solat seperti biasa. Tidak perlu ada bacaan surah yang specific. Tidak kisah surah apa pun boleh dibaca. 

Dan sebagai clarity, Tidak perlu bangun tengah malam untuk mengerjakan solat ini.

Solat ini boleh dikerjakan bila-bila masa sahaja. Tetapi perlu di ingat, ada waktu larangan untuk solat ini. sama juga seperti waktu-waktu solat yang lain. Solat dilarang ketika :-

- Matahari sedang terbit.
- Matahari berada pada puncak.
- Matahari sedang terbenam.

Prosedur solat istikharah.

1. Solat sunat 2 raka'at 
2. Bacaan seperti solat-solat yang lain. No extra surah should be recited.
3. Dan bahagian yang paling penting adalah membaca doa solat istikharah.

Majoriti ahli ulama setuju doa solat istikharah dibaca selepas selesai solat. Bacaan doa ini harus dibaca dalam bahasa arab. Tidak boleh dibaca dalam bahasa selain dari arab. Tidak boleh hanya membaca terjemahannya sahaja. Kalau tidak ingat doa ini boleh print atau tulis dekat kertas dan baca. 

Tetapi macam mana kalau ada yang tidak boleh membaca langsung dalam bahasa arab? Dalam kes ini ada kelonggaran. Dibolehkan membaca terjemahannya. Tetapi dalam masa yang sama perlu lah membaiki diri mempelajari tulisan al-Quran.

Tidak perlu membuat doa tambahan sebab doa istikharah itu sendiri sudah memberi atau mengandungi makna yang sempurna bagi kita yang ingin meminta pentujuk-Nya.

Hasil daripada solat istikarah.

Selepas melakukan solat ini kita akan mendapat kejelasan dan keyakinan untuk meneruskan pilihan atau keputusan kita. Tetapi apa yang pasti hasil solat ini bukan lah seperti, secara tiba-tiba kita terjaga tengah malam dan mendapat 3D vision tentang apa yang perlu kita lakukan. Begitu juga dengan mimpi. Jangan bergantung terhadap mimpi seolah-olah dari mimpi kita dapat jawapan. But if you have a dream that inspire or motivate you, then alhamdulillah. Don't rely to much into it cause you are not suppose to. The outcome is nothing out from this world. Kalau keputusan kita betul, kita akan rasa yakin dan kalau keputusan kita tak betul atau salah, kita mungkin akan rasa kurang senang dengan keputusan tersebut. 

Macam mana kalau masih tak yakin dengan keputusan yang dibuat? Simple je. Do it again and again and again, sampai lah kita rasa yakin dengan keputusan kita. 

Lagi satu, tidak boleh meminta pertolongan orang lain untuk melakukan solat ini. Ianya solat secara individu. You want to seek a help from Allah, why you ask someone else to seek it for you? Jangan kerana kita tidak beribadah dengan cukup atau rasa jauh dengan Allah atau rasa diri ini kurang beriman, kita jadikan ia sebagai alasan untuk meminta pertolongan orang yang lebih beriman melakukan solat ini untuk kita. Do it yourself cause Allah knows what is in your heart.

Inshaallah, setakat ini sahaja yang saya boleh kongsi. Segala penerangan saya di ambil di sini. Saya cuma permudahkan lagi. Tapi saya sarankan kalian tonton video tersebut. Apa yang saya tulis disini hanya 1/3 sahaja dari video tersebut. Wallahualam.


Niat solat Iistikharah
Sahaja aku solat sunat Istikharah dua rakaat kerana Allah Taala

Doa sesudah solat istikharah.









Wednesday, March 6, 2013

My promises to Malaysia.



I have lived in Malaysia almost 20 years. I have travelled all around peninsular Malaysia. Didn't have the opportunity to go to Sabah and Sarawak, but inshaallah I'll visit those two states. I have spent most of my time observe the Malaysian. We have different religions and races, but still manage to live together. What is my reason for not to be thankful living in this country?




These are my promises to Malaysia.

1. I promise to protect the safety and integration of Malaysia.

2. I promise to think (wisely) before I critics the authority.

3. I promise not to be a traitor to this nation.

4. I promise not to be 'sampah masyarakat'

5. Lastly and the most important thing,  I promise to put aside my political view if it means for the safety of Malaysia.

so what is your promises?

Seperti yang anda tahu, negara kita baru sahaja dikejutkan dengan serangan pengganas kesultanan Sulu yang cuba merampas Lahad Datu dari Malaysia. If you want to know more about this issue, Google it up. Saya tidak mahu mengulas panjang tentang perkara ini. Sebagai seorang rakyat Malaysia, saya rasa amat simpati dan turut bersedih ke atas wira negara kita yang terkorban. Mereka adalah wira negara kita. 



Al-fatihah kepada mereka yang gugur. InshaAllah pengorbanan mereka ini dikira sebagai shahid. Amin. 

Sunday, March 3, 2013

Movie review: Beautiful Creatures





Cerita ini mengisahkan seorang pemuda yang jatuh cinta dengan seorang gadis misteri. Gadis ini dianggap sebagai pemuja devil kerana mempunyai kuasa mistik. Kuasa itu memang diwarisi oleh keturunan si gadis itu. Mereka ni lebih kurang macam ahli sihir. Permulaan cerita ini sahaja sudah berjaya menarik perhatian aku.

Mungkin aku boleh berkongsi sedikit jalan cerita ini.

Si pemuda yang merasakan dirinya terperangkap ditempat yang sama merasa bosan dengan kehidupan seharian yang dilaluinya. Dia sering kali terfikir untuk pergi jauh dari kawasan halamannya. Ini kerana kawasan halamannya itu dikawal ketat oleh gereja. Terdapat 12 gereja disitu dan cuma sebuah library sahaja. Dan banyak buku yang diharamkan oleh pihak gereja kerana kuatir buku-buku tersebut akan merosakkan pemikiran penduduk disitu.

Bagaimana si pemuda bertemu si gadis?

Seperti pelajar yang lain, mereka berkenalan di sekolah semasa si gadis baru sahaja mendaftarkan diri ke sekolah tersebut. Selepas berlaku satu insiden, dari situ lah episod perkenalan dan percintaan mereka bermula. insiden apa yang berlaku? Tengok lah kalau nak tahu.

Kisah cinta dieorang agak complicated sebab mereka berdua datang dari dua dunia yang berbeza.

I highly recommend you guys to watch this movie. Better love story than twilight. Aku jamin hang mesti meleleh ayaq mata.

Genre: Drama, Fantasy, Romance.

Thursday, February 28, 2013

Masih mentah

Saya masih mentah. Masih banyak perkara yang perlu dipelajari. Baik ilmu dunia mahupun akhirat. Walaupun sudah 2 dekad saya bernafas dalam dunia ini, saya masih mentah untuk menilai sesuatu perkara. Tidak banyak perkara yang mampu diolah menjadi sesuatu yang berguna.

Saya masih mentah kerana tidak ada pendirian dalam memutuskan sesuatu perkara. Saya sering mengikut punggung orang ke mana sahaja. Kadang-kadang saya tidak tahu apa yang saya mahukan dan hanya mengikut sahaja. Walaupun saya pelajar universiti, pemikiran saya masih mentah.

Saya masih mentah kerana tidak pandai mengatur strategi. Saya hanya mengikut sahaja kehendak orang atasan tanpa memikirkan akibatnya. Mungkin sebab gagal mempraktikkan ilmu yang sedia ada membuatkan saya menjadi seorang yang mentah. 




Saya masih mentah kerana mudah tersungkur. Kerap kali terjatuh. Di tolak kerana lemah. Mereka yang bijak akan mencari peluang, dan saya yang lemah hanya mampu melihat. Mungkin sebab gagal menggunakan perasaan berani dan gagah dalam diri pada masa yang betul membuatkan saya mudah jatuh.

Saya masih mentah kerana suka mengadu dan terus mengadu. Seakan-akan tiada rasa syukur dalam diri. Saya jarang menghulurkan bantuan dan hanya tahu meminta. Tetapi masih suka mengeluh. Mungkin sebab gagal dalam mendidik rohani. 

Saya tidak mahu menjadi orang yang tiada pendirian lagi. Saya tidak mahu menjadi orang yang gagal. Saya tidak mahu menjadi orang yang kerap tersungkur. Saya tidak mahu menjadi orang yang suka complain. Saya tidak mahu menjadi orang yang mentah lagi.

Tuesday, February 26, 2013

Struggle for a change.




People change. That's the normal thing for us, human. Some people change from bad to good and vice versa. But it ain't easy to change our bad behaviour. I admit i also have one bad behaviour. A behaviour that eventually lead to sin. I tried so hard to throw it away from me. I still struggle for it.

May Allah forgive our sins for He is most merciful and oft-forgiving.

At one particular moment, i almost gave up and let my nafsu took away my brain and my heart. That is the moment i feel like i'm the devil myself. Then the dark side of me came out. I am a weak person for letting my nafsu control my body.

Indeed the door to repentance is always open to those who seek

I know i'm a muslim. But why i'm not acting like one? it's like you're a human but you're acting like a monkey. For a while, i realize the reason why i keep doing the same sin. Then i prayed to Allah with all my heart. At that moment i felt some connection between me and Him. I surrender myself to Him. 

The past is a link to the future. Don't forget the past but learn from it.

Today, i am not a new person but a better person. Change does not require you to be a totally different person but a better one. It might took a year or our whole life to change us, but in the end it is worth struggling for it. It is a continuing process. My advice, don't rush for a change.

We have to believe in ourself and to Allah we submit.

Sunday, February 24, 2013

HARLEM SHAKE

Apakah harlem shake ini? Selepas oppa gangnam style nampaknya ketamadunan manusia dikejutkan lagi dengan tarian 'alaf baru'. Aku pun tak berapa nak faham maksud di sebalik tarian harlem shake ni. Sebenarnya tak ada maksud apa-apa pun. Just for fun semua ni. Or mungkin ada kaitan dengan iluminati. jeng jeng jengggg.

Semua benda pun nak link dengan iluminati. Sampai huruf 'A' yang tak berdosa turut menjadi mangsa.

Basically tarian ni adalah jenis tarian free style. Hang bebas nak menari lagu mana pun. Dengan tanpa rasa sengan dan silu, maka manusia pun mencipta tarian ini. Ramai pulak yang membuat parody kepada tarian harlem shake. Sama lah macam zaman oppa gangnam dulu. Lepas ni boleh buat harlem shake version iium.

Nak cerita panjang tak guna, hangpa tengok lah sendiri tarian harlem shake ni.


Saturday, February 23, 2013

Islamic International University of Malaysia

Salam.

Welcome to the garden of knowledge and virtue. Itu lah trademark IIUM. Semua pelajar kat sini wajib tahu trademark ni. Apa yg membuatkan IIUM ni special dan kenapa aku pilih IIUM utk sambung study? secara jujurnya aku tak pernah tahu kewujudan universiti ni sehingga lah kakak aku sambung study kat sini. Cita-cita aku nak sambung study kat UM. Tapi tak berapa pandai pula nak masuk sana. Maka dengan keputusan yg tak berapa cemerlang, Allah tetapkan rezeki aku kat sini.

Sebelum dapat masuk ke main campus, kena pergi foundation centre dulu buat asasi. Alhamdulillah aku dah tamat asasi dan sedang pursue my first degree bak kata omputih.




1. Aku pilih IIUM adalah sebab aku suka environment islamic dia yg tahap international. You will never get this kind of environment in other Universities in Malaysia. Ada lebih kurang 125 kerakyatan dekat sini. Mereka dtg dari pelbagai latar belakang di bawah satu bumbung dengan niat ingin menuntut ilmu. Dekat sini kita boleh bergaul dengan pelbagai bangsa. Thailand, Kashmir, Afghanistan, Syria, Indonesia Palestine and many more. Aku rasa tak perlu ke luar negara utk rasa suasana belajar oversea. duduk kat sini pun dah rasa mcm kat oversea.

2. Makanannya. Ya Allah makanan kat sini pelbagai aneka. Makanan dari Somalia ada, arab ada, western ada dan macam-macam lah. Enak dia pun boleh tahan. Harga dia pun boleh buat orang kempis dompet. Tapi harga makanan masih lagi dalam kelompok mampu beli oleh para pelajar.

3. Aku paling suka masjid dia. Tersergam indah memukau pandangan kepada yg melihat. Rasa seronok bila dapat solat berjemaah bersama bangsa lain. Terasa seperti berada di kota arab pun ada juga. Paling best khutbah jumaat yg di sampai kan dalam 3 bahasa. Arab, English dan Melayu. memang terasa lah ke-international-nya tu. Nasib baik bahasa mandarin dengan tamil tak masuk sekali. Kalau tak jadi 1malaysia.

Dalam banyak-banyak aku paling suka adalah ilmu yg aku terima dekat sini. Bukan setakat ilmu nak mintak kerja tapi ilmu nak menghadapi akhirat. Memang ilmu tu kat mana-mana boleh dapat tapi aku rasa disini lah tempat paling sesuai. And for those who want to enhance your English, you should come here. This is the best place to improve your English skills. Dan kalau nak belajar cakap arab kat sini pun boleh.

Mungkin takat tu je kot yg aku rasa istimewa. Maklum lah freshy lagi kat sini. kalau rasa nak tambah apa-apa pasal IIUM sila lah tambah di ruangan komen :)

Together we make the world a better place.