Tuesday, February 22, 2011

sudirman: lagenda seni tanah air malaysia



assalammulaikum. hari ni nak taip sikit berkenaan lagenda seni tanah air kite iaitu sudirman haji arshad.atau lebih dikenali degan nme sudirman. nme yg begitu gah di persada seni tanah air malaysia. spe yg tak kenal sudirman nie. budak yg baru lahir jee tak kenal. tapi dah besar nnt dirorg akn dikenalkan jugak dengan bintang berbakat besar ini. beliau dilahirkan di Temerloh pada 25 Mei 1954. Beliau merupakan anak bongsu daripada 7 orang adik-beradik. ha yg ni ramai tak tahu. beliau merupakan seorang peguam satu ketika dahulu. beliau mengambil jurusan undang2 ketika menuntut di universiti malaya. lagu2 beliau semua sedap2 seperti Balik Kampung, Chow Kit Road, Basikal Tua, Milik Siapakah Gadis ini dan yang paling kita akan nyanyikan setiap tahun adalah lagu “Tanggal 31 Ogos”.

Negara kita kehilangan seniman melayu boleh ini pada umurnya 37 tahun. Sangat muda dan berpotensi. Malah, Sudirman berdiri sama hebat dengan seniman lagenda P.Ramlee, Mokhtar Dahari, Tun Ghafar Baba dalam Malaysian Book of Records. Fuh, bukan calang-calang Sudirman kita nih. Beliau memang memenuhi ciri-ciri seniman melayu boleh yang diidamkan oleh semua orang dibumi Melayu ni. Bukan setakat menjadi penghibur, penyanyi, pelakon dan peguam. Beliau sempat buat rekod Malaysia lagi tuh. Siapalah agaknya boleh challenge beliau pada zaman sekarang nih??

baru pagi tadi aku dengar lagu sudirman. fuh! syahdu woo lagu die. hari tuh aku sempat menonton filem lakonan beliau iaitu kami. teringat mase kecik dlu aku ckp cite ni best. bile tgok balik menarik pulak aku tengok sudirman nie berlakon. allah lebih syg kan die. kini, masih belom ditemui peganti beliau walaupon bermacm2 progrem realiti diadakan. besepah aku tgok program realiti ni. naik muak pon ade. ape2 hal pon, jgn lah dilupai jasa beliau dlm industri hiburan tanah air kita. assalammulaikum.

No comments:

Post a Comment